Om...

...Total Immersion

Total Immersion är en simteknikspedagogik som utvecklats (och fortfarande utvecklas) av en amerikan vid namn Terry Laughlin. Fokus ligger på att lära simmaren att röra sig fram genom vattnet så effektivt det bara går. Detta genom att förstå hur vattnet påverkar kroppen och hur kroppen påverkar vattnet och anpassa sig till det.

Jag coachar dig att maximera strömlinjeformningen så vattenmotståndet blir så litet som möjligt, och lär dig att slappna av medvetet i alla muskler som inte behövs för framåtdrift, i varje liten del av simrörelsen. På så sätt använder du energin smartare och klarar att simma snabbare och längre. Genom att engagera stora muskelgrupper istället för små, och använda kroppen synkroniserat - från fingertoppar till tåspetsar - samt klokt utnyttja fysiklagar som tyngdkraft och flytförmåga, orkar du längre. Du hittar lätt en känsla av flow eftersom du plötsligt blir ett med vattnet istället för att slåss; slåss emot vattnet, och emot alla medfödda känslor och reflexer att vi människor inte hör hemma i vatten.

"Hemligheten" med Total Immersion är att du som simmare lär dig att lära dig själv. Du får av din coach lära dig hur du analyserar din egen simning när du simmar, och hur du ska göra för att bli en bättre simmare. Under varje minut av simningen på egen hand kommer du därför själv att utvecklas, och din inlärningskurva kommer bli vassare än du någonsin kunnat drömma om. Du fokuserar ofta på bara en liten pyttedel av din kropp i taget. Detta lär hjärnan och resten av nervsystemet nya rörelsemönster och beteenden i varje del av simrörelsen. Det låter som hokus pokus, det känns som hokus pokus, men det är helt vanlig inlärning. På ett väldigt effektivt sätt.

När vi ses första gången (eller gångerna) handlar mycket om balans, strömlinjeformning och timing. Här jobbar jag både med dig i vattnet, genom att visa och även med "helping hands"; att handgripligen hjälpa dig hitta rätta tekniken och känslan. Detta oavsett om du är total nybörjare, superstark triathlet eller OS-simmare. Jag jobbar även från poolkanten och filmar dig både över och under vattnet för att på ett mycket lättbegripligt sätt förklara hur och varför vi jobbar på det vi gör just nu, du och jag. Därtill använder jag Aquatalk, ett vattentåligt kommunikationssystem som gör att jag kan ge dig kontinuerlig feedback medan du simmar. Du behöver alltså inte vänta tills du når andra sidan poolen för att få kommentarer utan får det omedelbart. Det är enormt tidseffektivt och inlärningseffektivt.

Sen börjar vi nosa på framåtdriften och andningen. Du lär dig andas lätt åt båda sidor i både lugnt poolvatten och bland höga vågor. Du lär dig slappna av i alla muskler som inte behövs för framåtdriften, vilket ger dig massor av energi över till att simma längre.

Vi går vidare till tvåtaktskicken, en benkick som ger dig ett suveränt stöd i vattnet och som kommer göra underverk med din framåtdrift, nu får du ett helt annat driv i simningen. Det drivet kommer inte från benkick eller armdrag, utan genom att du nu roterar dig fram genom vattnet med hela kroppen, precis som de flesta andra simmande vattenlevande djur.

Vid det här laget njuter du av varenda simpass och folk som ser dig simma undrar hur du gör, det går ju så fort fast det ser ut som du simmar i slowmotion. Och det ser så lätt ut!

När du kommit så här långt går vi vidare med att öka farten och lägga upp din fortsatta träning på absolut bästa och effektivaste nivå för just dig, just nu. Vi jobbar med optimal taglängd för just dig, och tränar på att höja frekvensen (och därmed farten) utan att tappa taglängd eller teknik. Här använder vi oss även av hjälpmedel som tidtagning, armtagsräkning och tempotrainer. BST:s, baseline swim tests, utförs med jämna mellanrum för att utvärdera dina framsteg.

Vi går även in på tävlingstaktik och jobbar med tävlingsteknik såsom starter, bojvändningar, navigering, drafting, simning i hård sjö, och uppgångstekniker.

Vid det här laget behöver du inte oroa dig för ironmansimningen (3800m) längre. Att göra den på en timme med gott om krafter och fokus kvar för cykel och löp är fullt möjligt nu.

Något jag inte pratat om är den känsla av harmoni och kärlek till vattnet och simning som kommer som ett brev på posten när du anammat inlärningstekniken och avslappningen och det mentala fokus vi hamnar i. Men varför ska jag uppta din tid med det - den känslan kommer du ju upptäcka själv.


OCH OM...COACH NINA

Jag hade påtaglig vattenskräck i 20-årsåldern och simmade ovanpå vattnet snarare än i. Jag trotsade mina hjärnspöken och började dyka, avancerade snabbt inom PADI-organisationen och hann vara instruktör i tio år innan det var dags att skaffa familj och lägga dykningen på hyllan för ett tag. Efter en TV4-sänd livsstilsomläggning 2008 började jag med triathlon. Jag insåg snabbt att jag, för att ha en chans att hamna på pallen, var tvungen att lära mig crawla. Jag gjordes några desperata försök att komma ihåg hur man gjorde (jag kunde ju crawla när jag var barn) men det slutade med att badvakten fick ingripa och bad mig sluta, han sa att jag behövde professionell hjälp, det där jag höll på med skulle sluta med elände.

Sagt och gjort, jag anmälde mig till crawlskola för vuxna, tog privatlektioner och kämpade hårt. Lade timmar i ensamhet på att försöka få till bensparken och jobbade med grepp och dragacceleration och S-drag, fenor, paddlar, dolme, gummisnoddar; allt för att bli bättre och starkare, kicka bättre och bli stark i draget. Flera timmar i veckan i poolen och de bästa tränarna. Visst, jag blev bättre, snabbare, orkade längre. Men det var ett evigt slagsmål mot vattnet, långt ifrån den harmoni och flowkänsla jag upplevt både när jag bröstsimmat, fridykt och sportdykt. Benen sjönk konstant och jag kämpade mig igenom vartenda set.

Simmet blev ett måste, något jag var tvungen att köra för att hålla på med triathlon. Men kul? Nej, inte alls. Jag googlade fram olika passupplägg för att mildra tristessen och få pooltimmarna att gå fortare. Plötsligt en dag hittade jag några filmer på yotube som en amerikan vid namn Terry Laughlin hade lagt ut, där han promotade något han kallade Total Immersion. Jag blev alldeles stum. Det handlade om en helt annan syn på simning, om biomekanik, fysik, skillnader mellan vatten-och landlevande djur, om reaktioner. Det var logiskt, enkelt, självklart. Och det såg så harmoniskt och kontrollerat ut. Och den rundlagde Terry simmade snabbt. Fast det såg ut som det gick i slow motion. Jag såg filmerna om och om igen, och min kropp fylldes med energi. Det HÄR var nåt!

Jag bytte strategi och började anamma Total-Immersion-tekniken. Med 25 mil till närmaste Total-Immersion coach så var det inte aktuellt att boka in sig på några lektioner. Men skam den som ger sig. Jag dubblade antalet pooltimmar och med bara böcker och instruktionsfilmer som hjälp lyckades jag hitta en helt annan balans, och ett lugn i vattnet som jag inte trodde var möjligt. Och jag simmade fortare än förut. Och jag njöt. Det var magiskt. Vännerna i masters-gänget och triathlonklubben noterade förändringarna och jag började hjälpa några med simtekniken, med fina resultat.

Så småningom kom jag i kontakt med Anna Rosén Rösiöö, en TI-coach som jobbar för företaget simcoachen.se. Hon skulle komma ner till Skåne över påsken och hålla lektioner i Höganäs, ganska nära där jag bor. Jag bokade bums in mig på en lektion och blev sen kvar där hela förmiddagen, och följde tre lektioner till, från poolkanten. Jag var helt fascinerad av hela paketet, coachningssättet, analyserna, hur man såg hur adepterna utvecklades på den korta lektionen. Anna var imponerad av hur jag lärt mig simma så pass bra utan coachning, men i ärlighetens namn lärde jag mig nästan lika mycket på en och en halv timme med Anna än vad jag lärt mig på ett halvår, kämpandes själv. TI-pedagogiken hade uppenbarligen tagit ett jättekliv i sin utveckling jämfört med det 10 år gamla materialet jag hade jobbat med.

Jag blev helt biten. Jag insåg att det var det här jag ville göra, det här var den pusselbit som saknats i mitt liv. Jag skulle bli TI-coach jag med. Äntligen skulle jag ha en chans att återigen få lotsa människor till det där stora, härliga leendet, det där lyckliga, bubbliga leendet som kommer ända nerifrån magen, när man kommer förbi kämpa-stadiet och hamnar i riktigt flow. Längd efter längd.

Och där är jag nu. Redo att hjälpa dig nå dina mål. Jag är numera level3-coach och erbjuder såväl privatlektioner, gruppträning och workshops i mitt företag Simglädje. Företaget som är vad det heter. Välkommen!